Beleggen voor beginners: de basis

beleggen voor beginners

Beleggen wordt steeds populairder en dat heeft een aantal duidelijke redenen. Zo is het tegenwoordig gemakkelijker dan ooit om te beleggen en zijn er verschillende beleggingsvormen die het voor ‘iedereen’ mogelijk maken om deel te nemen aan de beleggingswereld, ook als je niet zo veel te besteden hebt. Daarnaast loont het eigenlijk niet meer om je geld op een spaarrekening te zetten omdat de rentestand zó enorm laag staat.
Maar hoe werkt beleggen nou eigenlijk en welke vormen van beleggen zijn er precies? In het artikel ‘Beleggen voor beginners: de basis’ geven we daar antwoord op.

Zo werkt beleggen

Beleggen is een vorm van investeren: je investeert een bepaald bedrag in de hoop dat het later meer waard zal zijn. De meest bekende vorm van beleggen is het beleggen in aandelen. Je koopt aandelen met als doel deze over een tijdje voor een hoger bedrag te verkopen. In tegenstelling tot vroeger, kan dit tegenwoordig eenvoudig online.

Aan beleggen zitten risico’s verbonden. Het kan namelijk zijn dat de waarde van je inleg minder wordt. Het wordt daarom sterk aangeraden om alleen te beleggen als je er voldoende verstand van hebt. Er zijn verschillende plaatsen waar je eenvoudig en op een toegankelijke manier kennis en tips kunt opdoen. Het is ook waardevol om je aan te sluiten bij een kennisplatform of online community, zoals dit beleggingsplatform.

Als je zelf geen ervaring met beleggen hebt kun je er uiteraard ook voor kiezen om je beleggingen te laten doen door een expert.

De verschillende beleggingsvormen op een rij

Zoals ik eerder in dit artikel al aangaf, is de meest populaire vorm van beleggen het beleggen in aandelen. Door het kopen van een aandeel koop je in feite een stukje van een bedrijf en word je dus eigenlijk voor een gedeelte ‘mede-eigenaar’. Gaat het goed met het bedrijf? Dan stijgt de waarde en zo ook de waarde van je aandeel. Gaat het minder en daalt de waarde van het bedrijf? Dan zie je dat ook terug in de waarde van je aandeel.

Een andere populaire vorm van beleggen is het beleggen in obligaties. Obligaties worden veelal uitgeven door overheden, maar ook door bedrijven. Je kunt een obligatie zien als een soort lening. Er zijn twee manieren waarmee je winst kunt maken op obligaties. Allereerst kan dit zijn door een koersstijging van de obligatie, bijvoorbeeld omdat de kredietwaardigheid stijgt of omdat er een positief sentiment heerst op de markt. Daarnaast is er de ‘couponrente’, ofwel de vergoeding die je krijgt voor het handelen in de obligatie. De hoogte van deze vergoeding verschilt per obligatie en is onder andere afhankelijk van het risico dat je loopt.

Naast het beleggen in aandelen en obligaties zijn er nog veel meer beleggingsvormen, zoals cryptocurrency, futures, crowdfunding en valuta. Op deze beleggingsvormen gaan we in een ander artikel dieper in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *