Execution only

woning

Execution only hypotheek? Bedenk goed wat je rentevaste periode moet zijn

Iedereen die ooit al eens een hypotheek over een woning heeft afgesloten weet er alles van: bij deze transactie komt er altijd een hoop kosten kijken. Denk hierbij maar aan makelaarskosten, notariskosten, taxatiekosten en natuurlijk kosten voor de hypotheekadviseur. Welnu, deze laatstgenoemde kosten zou je jezelf mogelijk kunnen besparen. Het is namelijk zo dat als je kunt bewijzen dat je zelf in staat bent je hypotheek goed af te sluiten, dat je bij bepaalde geldverstrekkers dan niet van officieel hypotheekadvies hoeft gebruik te maken. Deze constructie wordt ook wel execution only genoemd. 

Wanneer je voor execution only kiest, dan zul je dus onder meer zelf de rentevaste periode moeten vaststellen. Dit is een belangrijke beslissing, want je vaste maandlasten hangen jarenlang af van de keuze die je hierbij maakt. Daarom leggen we hieronder de twee meest gekozen scenario’s aan je voor, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Execution only

Tien jaar

Het is verleidelijk om te kiezen voor een rentevaste periode van tien jaar. Bij tien jaar bieden geldverstrekkers je namelijk de meest aantrekkelijke (lees: lage) rentepercentages. De komende tien jaar kun je dan dus profiteren van lage maandlasten. Echter moet je dan al over tien jaar de rente opnieuw vaststellen. Er is geen garantie dat deze rente dan weer zo gunstig uitvalt. Evenwel kun je stellen dat als je van plan bent minder dan tien jaar in het gekochte huis te wonen, dat een rentevaste periode van tien jaar ideaal is.

Twintig jaar

Als je lang in de te kopen woning denkt te gaan wonen, dan is een rentevaste periode van twintig jaar heel plausibel. De rente is dan weliswaar iets hoger, maar je hoeft dan pas over twintig jaar weer de rente vast te stellen. Het bedrag waarover de rente dan geldt is dan al veel kleiner. Een rentevaste periode van twintig jaar houdt dus veel minder risico’s in. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *