Geld besparen op je hypotheek

Er zijn drie financieringsmogelijkheden wanneer je een woning wilt kopen, namelijk het gebruik van eigen vermogen, een schenking of een hypotheek. De meeste mensen hebben niet genoeg geld gespaard om een woning volledig te financieren uit hun eigen portemonnee en moeten daarom een hypotheek afsluiten om de woning te betalen. Het kiezen van de juiste hypotheek is dan ook een van de belangrijkste financiële beslissingen die je in jouw leven maakt. Echter zien we nog vaak dat mensen moeite hebben met het vinden van een geschikte hypotheek, waardoor ze meer hypotheekrente betalen dan nodig is. Want hoe bespaar je geld op een nieuwe hypotheek? En kan je geld besparen op een lopende hypotheek?

Geld besparen op een nieuwe hypotheek

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe hypotheek voor jouw woning, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de goedkoopste mogelijkheid voor jouw persoonlijke situatie. Het is een belangrijke keuze die je maakt en daarom moet je goed nadenken over alle beslissingen die je neemt.

De hypotheekrente

Ben je op zoek naar een goedkope hypotheek? Dan is de hypotheekrente het eerste waar je op moet letten. Om te kijken welke hypotheekverstrekker jou de laagste hypotheek aanbiedt, moet je de verschillende aanbieders grondig met elkaar vergelijken. Gelukkig doe je dit tegenwoordig helemaal zelf op www.rente.nl. Door hier jouw persoonlijke wensen en gegevens in te vullen, krijg je een overzicht van alle hypotheken die aan jouw eisen voldoen. Zo zie je eenvoudig welke hypotheek het beste is voor jouw situatie.

Let op! Een gunstige hypotheekrente betekent niet altijd dat dit de beste hypotheek is voor jou. Het is namelijk belangrijk de voorwaarden van de hypotheek goed door te nemen. Het is mogelijk dat de rente erg laag is door bijkomende voorwaarden die ongunstig zijn in de toekomst.

De looptijd van de hypotheek

Een belangrijk aspect waarmee je veel geld kunt besparen is door de juiste looptijd te kiezen. Wanneer je de looptijd van de hypotheek bepaalt, moet je de maandelijkse lasten van de hypotheek berekenen. Kijk hierbij goed hoeveel geld je maximaal kwijt kan zijn aan de hypotheek. Op deze manier bereken je de ideale looptijd van de hypotheek. Een korte looptijd zorgt voor hogere maandelijkse lasten, maar bespaart geld op de lange termijn. Een langere looptijd is maandelijks goedkoper, maar zorgt ervoor dat je over het geheel meer rente betaalt.

Geld besparen op je huidige hypotheek

Geld besparen op je huidige hypotheek, kan dat? Het antwoord op deze vraag is: ja! Ook op je lopende hypotheek kan je flink wat geld besparen. Dit komt doordat de rentes de afgelopen jaren flink zijn afgenomen.

Rentevaste periode

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek spreek je altijd een rentevaste periode af met de hypotheekverstrekker. Na deze rentevaste periode moet je samen met de hypotheekverstrekker een nieuw rentepercentage afspreken. De hypotheekverstrekker geeft je een nieuw voorstel, waarbij jij zelf de rentevaste periode bepaalt. De duur van deze nieuwe rentevaste periode bepaalt de hoogte van de nieuwe rente.

Overstappen

De rentes zijn de afgelopen jaren zoveel gedaald dat het aantrekkelijk kan zijn om over te stappen naar een voordeligere hypotheek. Door over te stappen kan je bij een andere hypotheekverstrekker goedkoper uit zijn. Hiernaast is het soms ook mogelijk om je huidige hypotheekverstrekker te benaderen met de vraag of een lagere rente mogelijk is. Wanneer dit het geval is, krijg je een rente aangeboden tussen jouw huidige rente en de marktrente en daarnaast moet je vaak een boete betalen voor deze vermindering. Door deze extra lasten is het belangrijk dat je goed berekent of de lagere rente opweegt tegen de extra kosten.

Een advies op maat

Hypotheken blijven erg ingewikkeld en veel mensen vinden het lastig om een hypotheek te kiezen die goed bij hun persoonlijke situatie past. Voor deze mensen is professioneel advies op maat erg handig. Je kan namelijk eenvoudig een hypotheekadviseur inschakelen die je een onafhankelijk advies geeft over welke hypotheek het beste bij jouw financiële situatie past en waar je deze hypotheek het best kan afsluiten. Op deze manier hoef je zelf geen onderzoek te doen en weet je ook zeker dat je niet te veel betaalt voor jouw hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *