Groene daken: voordelen voor mens en milieu

Groen daken zijn oplossingen die steeds populairder worden. Er verschijnen voortdurend nieuwe materialen en methoden op de markt die het mogelijk maken deze te assembleren, en opdrachtgevers van ontwerpbureaus zijn steeds meer geïnteresseerd in de constructie ervan.

Groene daken: Bescherming en thermisch comfort

Groene daken worden langzaam de norm in moderne woonwijken en openbare gebouwen. Niet zonder reden – want ze hebben veel belangrijke voordelen. Groendaken worden gekenmerkt door een goede warmte-isolatie – ze beschermen tegen oververhitting in de zomermaanden en tegelijkertijd beschermen ze tegen afkoeling in de winter.

Akoestisch comfort en weerstand tegen weersinvloeden

Normaal gesproken is het in een omgeving met een groendak niet nodig om airconditioning te installeren. Bovendien zorgt dit type dak ook voor geluidsisolatie en vermindert het daardoor het geluidsniveau in de ruimtes. Daken bedekt met vegetatie zorgen voor brandveiligheid en zijn bestand tegen mechanische schade en wind.

Hogere luchtkwaliteit

De planten die op het groen dak groeien filteren de lucht, produceren zuurstof en verbeteren het microklimaat van de omgeving. Tegelijkertijd kan een groendak een geweldige vrijetijdsruimte zijn. Het grote voordeel van deze oplossing is ook dat de inrichting van de groenvoorzieningen op het dak, in tegenstelling tot een traditionele tuin, geen kosten op de grond met zich meebrengt.

Kenmerken van een groendak

Om de dakplanten volledig te laten groeien en bloeien, en tegelijkertijd de structuur zelf en de interne voorzieningen niet te laten lijden, moeten er speciale voorwaarden worden gecreëerd:

– De ontwikkeling van een groendakproject moet plaatsvinden in de ontwikkelingsfase van het hele huis, zodat er rekening wordt gehouden met de extra belasting van de draagconstructies van het gebouw en de fundering;

– Een groendak is het meest geschikt voor daken met een lage hellingshoek – tot 12 graden, dakprojecten met een hellingshoek tot 30 graden zijn complexer;

het dak van het gebouw moet genoeg zonlicht krijgen om de planten zich comfortabel te laten voelen;

– De installatie van het groen dak moet gebeuren volgens alle regels en met behulp van hoogwaardige materialen om lekkage te voorkomen en de wortels van de planten zich normaal te laten ontwikkelen.

Onderhoud van groene daken

Het onderhoud van het groen dak omvat snijden, wieden, bemesten en irrigatie. Om de taak te vereenvoudigen, kunt u een automatisch irrigatiesysteem installeren en planten kiezen die de groei van onkruid blokkeren.

Zelfs als u regelmatig werk moet doen om het te onderhouden, loont deze inspanning zich! Het is immers een uitzonderlijk mooi en functioneel element!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *