Hoe voorkom je dat je onderverzekerd bent?

Als je op het punt staat om te verhuizen verdiepen veel mensen zich in de verzekeringen die ze hebben afgesloten. Zijn we niet dubbel verzekerd of onderverzekerd. Wanneer je onderverzekerd bent krijgt je bij schade nooit het hele bedrag uitbetaald. Het bedrag waarvoor je verzekerd bent is te laag. Een voorbeeld: je hebt een opstalverzekering op Overstappen voor €100.000 en de herbouwwaarde is €200.000 dan ben je verzekerd voor 50% van de herbouwwaarde. Wanneer er schade aan het huis ontstaat krijg je maar 50% van het schadebedrag vergoed. Het maakt dan niet uit wat het schadebedrag is. Door de herbouwwaarde nauwkeurig vast te stellen kan onderverzekering van je opstal voorkomen worden.

Je inboedel onderverzekerd

Woonverzekeringen is een combinatie van en opstalverzekering als een inboedelverzekering. Je inboedelverzekering kan ook onderverzekerd zijn net zoal je opstalverzekering. Om je te helpen op een gemakkelijke wijze de waarde van je in inboedel te berekenen kan je de inboedelwaardemeter invullen. Let op dit is een hulpmiddel. De inboedel van een groot aantal huishoudens in Nederland is gebaseerd op diverse onderzoeken naar waarde van de inboedelwaardemeter. Door gebruikt te maken van deze meter kan onderverzekering van je inboedel voorkomen worden.Vaak wordt er door verzekeraars een garantie geboden tegen onderverzekering. Vaak is er een maximum ingesteld tot een bepaald bedrag. Het is belangrijk dat je aangeeft wanneer je er zeker van bent dat je inboedel meer waard is dan het bedrag dat de inboedelwaardemeter aangeeft. 

Herbouwwaarde

Als je jouw woning opnieuw wilt opbouwen op dezelfde manier en plek is de herbouwwaarde het bedrag wat nodig is. Over het algemeen is de herbouwwaarde van een woning lager dan waarvoor de woning is gekocht. Er wordt rekening gehouden met de grond en de locatie waar het huis op wordt gebouwd. Bij brand gaat de locatie en grond niet verloren. Deze hoef je dan ook niet te verzekeren en tellen niet meer voor de herbouwwaarde. Dit is de reden waarom de herbouwwaarde vaak lager is. Wil je vaststellen wat het kost om je huis opnieuw op te bouwen, nadat het bijvoorbeeld door brand verloren is gegaan dan kan de herbouwwaardemeter je daarbij helpen. Bij de meeste opstalverzekeringen kan de fundering meeverzekerd worden. je betaald dan wel meer premie. Elke 5 jaar zal de verzekeraar vragen om een herbouwwaardemeter en als je gaat verhuizen. Dit is om je tegen onderverzekering te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *