Toelichting: verklaring van erfrecht

Als iemand bij jou uit de familie overlijdt is het een grote kans dat jij iets van hem of haar erft. Alleen hoor je helaas steeds vaker dat er ruzies in de familie onderling ontstaan. Heel soms wordt er fraude gepleegd, wat heel onwerkelijk klinkt, maar verschrikkelijk genoeg gebeurt dit toch echt. Om dit te voorkomen is het verstandig om een erfrecht verklaring aan te vragen. Hieronder lees je over de eventuele kosten die hieraan verbonden kunnen zijn en waarom het zo verstandig is om aan te vragen.

Waarom is het verstandig?

Er zijn steeds vaker samengestelde gezinnen, omdat het minder gek is om meerdere keren te trouwen en dus dan kinderen te hebben van verschillende huwelijken. Het kan in die gevallen best ingewikkeld worden om een erfenis goed te regelen en dit kan daarom vaak lijden tot ruzie. De verklaring van erfrecht zorgt er voor dat dit makkelijker wordt, zo hoeven er geen heftige ruzies meer gemaakt worden na het overlijden van een familielid.

Notariskosten

Je kunt bij een notaris terecht en een verklaring van erfrecht aanvragen. Het is alleen van tevoren niet duidelijk hoeveel geld je uiteindelijk hiervoor kwijt bent. Ten eerste zal dit bedrag per notaris verschillen. Bij de een kan dit bijvoorbeeld al vanaf 145 euro, terwijl de vanaf prijs bij een ander pas begint bij 160 euro. Het zijn vanaf prijzen, omdat een notaris eerst onderzoek moet doen. Het onderzoek bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister kan namelijk per persoon verschillen. Je kan dit proces versnellen door zelf al bij de notaris papieren aan te leveren en dit zal jou ook geld schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *